keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Sünner Kölsch

- 4,8% - ??IBU - ??EBC - 0,5l pullo - Saksa -

Kölsch on oluttyyli, jota on tullut juotua todella vähän, johtuen lähinnä sen olemattomasta saa- tavuudesta Suomessa. (Minkä ih- meen takia näitä ei täällä myydä? Luulisi miedon makunsa puolesta sopivan "suomalaiseen makuun".) Pienen etsiskelyn jälkeen kaapin perältä löytyi kun löytyikin tyylille ominainen alt-lasi, josta juoma tulisi ryystää muutamalla ku- lauksella kurkkuun ja siirtyä sit- ten seuraavan oluen kimppuun. Näin kertoo kölschin nautti- misesta kaikkitietävä auktori- teettimme Ratebeer.

Kullanvärinen Sünner Kölsch kaatuu lasiin vaivatta eikä vaahtoa juurikaan muodostu reippaasta kuplimisesta huolimatta. Yleisilmeeltään kovin saksalainen tuoksu on oikein miellyttävä ja raikas. Aromeina erottuvat lähinnä mieto leipämäinen mallas sekä määrittelemätön sitrushedelmä. Maku vastaa harvinaisen hyvin tuoksun asettamia odotuksia: erittäin puhtaan tuntuinen, raikas, hedelmäisen sitruksinen ja miedon maltainen. Saksalainen humala erottuu pienenä aavistuksena taustalla; lienee lajityypille ominainen piirre. Sünnerin kölniläinen on varsin mukava ja nopeasti uppoava kesäinen janojuoma, joskaan ei missään nimessä mikään makupommi. Mielelläni ostaisin tätä tai jotakin muuta kölschiä kesäjuomaksi, jollaisena se takuulla pieksee 99% maailman vaaleista lagereista.

3/5

-Brettanomyces

3 kommenttia:

  1. Mistä ihmeestä sait käsiisi Kölschiä?

    VastaaPoista
  2. Kyllä se niin on, että kölschiä saa melkeinpä vain Saksasta. Joskus on joissain olutravintoloissa sellaista bongattu, mutta harvemmin. Eli käytännössä pitää tavalla tai toisella itse hankkia sitä teutonien maasta.

    Asiahan olisi täysin toinen, jos kölscheissä olisi alkoholia tasan yksi tilavuuspromille vähemmän, mutta kun ei niin ei.

    VastaaPoista
  3. Nyt taisi tulla tosi paha tyylivirhe.Kölschiä ei koskaan juoda Alt lasista. Kuvassa kyllä aidon näköinen lasi, oikean muotoinen kapea 0,2 ltr. lasi. Oikeaoppisesti vaahtoa tulisi olla n 2 cm. Altlasista juodaan Alt olutta, joka on Düsseldorfin olut. Kölschiksi saa nimittää vain olutta, joka on Kölnin rajojen sisällä valmistettu.

    VastaaPoista