keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Pretzelit (resepti)

Melkoisen pitkän kirjoitustauon jälkeen palataan asiaan oluthenkisen elintarvikkeen merkeissä. Kaupoista ei kovin vähällä vaivalla löydy kunnollisia pretzeleitä, joten semmoisia on tehtävä itse. Tällä reseptillä valmistuu kuusi kappaletta päältä rapeita ja sisältä pehmeitä suolarinkeleitä, jotka kannattaa ehdottomasti syödä mahdollisimman pian: parasta ennen -päiväys on identtinen leivontapäivämäärän kanssa.

Taikinaan
noin 0,66dl maitoa
noin 0,66dl vettä
neljännespaketillinen (12,5g) hiivaa
kutakuinkin 3,5dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä
vajaa 1tl suolaa
vajaa 1tl sokeria

Keittoveteen
4 puolen litran tuopillista vettä
4 tl ruokasoodaa

Päälle
1 kananmunan keltuainen
karkeaa merisuolaa

Pretzeleitä saa aikaiseksi sekoittamalla hiivan kädenlämpöiseen maidon ja veden yhdistelmään. Tähän lisätään öljy, sokeri ja suola. Lisäsekoittelun jälkeen kaadetaan jauhot sekaan ja möyhennetään taikinasta käsiintarttumaton mötkäle. Antaa kohota kaksinkertaiseksi. Jaetaan taikina kuuteen osaan, jotka kukin pyöritellään suunnilleen Kalastusasetuksen mukaisen kuhan alamitan mittaiseksi tangoksi ja taivutetaan klassisen pretzelin muotoon. Jätetään kohoamaan ja laitetaan soodavesi kiehumaan. Uitetaan rinkeleitä noin minuutin ajan kiehuvassa seoksessa. Nostetaan reikäkauhan avulla takaisin leivinpaperille, kun rinkeli on silminnähden muuttanut ulkonäköään turpeammaksi ja aavistuksen tummemmaksi. Samalla uuni päälle 225 asteeseen. Rinkeleiden annetaan jäähtyä hetken, jonka jälkeen voidellaan ne keltuaisella ja ripotellaan suolaa päälle. Sitten uuniin, jossa pretzelit viihtyvät noin varttitunnin.

[edit 15.5.2011] Miksi oikeastaan laittaa maitoa, kun homma toimii aivan yhtä hyvin pelkällä vedellä. Samoin sokerin voi mainiosti korvata parilla teelusikalla siirappia. Eivätkä rinkelit huonone yhtään, vaikka niitä keittäisi parikin minuuttia ja pitäisi uunissa kolmannestunnin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti