- 5,0% - ??IBU - ??EBC - 0,33l pullo - Hollanti -
Tällä kertaa juonnin kohteena onkin melko omituinen tapaus, pintahiivaolut jota markkinoidaan pilssinä. Juoma on panimon muiden oluiden tapaan luomua, suodattamaton ja pästöroimaton, mutta hiivaa näyttäisi olevan pullon pohjalla sen verran vähän, että koko sisällön uskaltanee kaataa lasiin. Mistään en löytänyt tietoa IBU-luvusta tai siitä, mitä humalalajikkeita Plzeniin on laitettu, mutta en ainakaan pistäisi pahakseni, jos Saaz kuuluisi näiden joukkoon. Ennakko-odotukset ovat tosi korkealla: reipas böömiläishumaloiti yhdistettynä 't IJ:n talonmakuun voisi periaatteessa räjäyttää potin oikein kunnolla.
Vaan enpä kuitenkaan kaatanut kaikkea, oli siellä kaikesta huolimatta jonkin verran hiivaa. Ulkonäkö on hieno: väri on peruslagermainen, mutta hefeweizenmäinen vaahtokukka on komea ja jatkaa vain kasvuaan, kuten muutamassa muussakin 't IJ:n oluessa. Tuoksussa on taas kerran sitä perinteistä hapanta talontuoksua, lisäksi löytyy paljon raikasta ja ruohoista humalaa. Tuoksu enteilee siis erittäin hyvää makua... ja sellainenhan sieltä paljastuu! Humalaa on huomattavan runsaasti, laijiketta en osaa tunnistaa, mutta jokin pilseneriin sopiva se joka tapauksessa on. Eli ei todellakaan mitään jenkkisitrusta, vaan kuivaa ja ruohoista Eurooppaa. Ja maussa on vielä mukana olennaisena osana fanittamani panimon hapan, hieman mausteinen ja hedelmäinen talonmaku. Maku on tiivistettynä erikoinen, hauska ja onnistunut belgi- ja tsekkioluen sekoitus
- kuiva ja diasetyylitön sellainen. Suutuntuma on keskitäyteläinen, kirpakan kupliva ja liukas, jälkimaku erittäin katkera ja pitkä. Plzen ei tosiaankaan ole mikään perinteinen pilsener, mutta mitäpä siitä. Tähän mennessä paras maistamani t' IJ, paras vastaantullut hollantilainen ja paras maistamani tyylinsä edustaja (jos tämän meinaa pilseneriksi laskea). Aivan käsittämättömän hyvä olut ja lienee selvä, että tätä on saatava lisää ja pian!
4,5/5
-Brettanomyces
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Panimokierroksella puolitoista vuotta sitten panimomestari totesi että tämä oli joskus pohjahiivaolut. Sen paneminen osoittautui kuitenkin jossain vaiheessa liian haasteelliseksi, joten hiiva vaihtui (mutta nimi ei.)
VastaaPoista